Jak już wiemy tarczyca wytwarza hormony odpowiedzialne za regulację przemiany materii.  W związku z tym ich niedobór powoduje spowolnienie metabolizmu. Jak sobie z tym poradzić  a przede wszystkim wspomóc organizm, poprawić samopoczucie i normalnie żyć. Większość  osób z tym schorzeniem nie ma na nic ochoty i jest wiecznie zmęczony!

Tarczyca lubi jod!

A wręcz jego potrzebuje!  Przypomnijmy , w hormonie T3 (Tyroksyna)  –  hormon silniejszy, znajduje się 65% jodu, natomiast w T4 znajduje się 59% jodu . Jod wpływa na metabolizm!

Jeżeli mamy niedobory jodu, musimy je uzupełnić  w postaci jodu, wziewnie czyli np. nad morzem, lub np. w algach morskich lub rybach morskich i owocach morza. Najwięcej jodu zawiera się w dorszu, łososiu. W śledziu trzykrotnie mniej niż w dorszu.

Gdzie jeszcze może zawierać się jod ?

  • warzywa i owoce – znikome ilości,  zależy od gleby,
  • mleko, sery – zależy jaką paszą było karmione bydło,
  • sól jodowana,
  • niektóre wody mineralne,
  • Spirulina Max
  • Ocean 21

Czego powinniśmy unikać?

  • ograniczamy orzeszki ziemne, musztardę( gorczyca),
  • warzywa  surowe ograniczające przyswajanie jodu ( kapusta, brukselka, brukiew, kalafior, soja, rzepa) substancje wolotwórcze  – progoitryna , przekształca się w giotryny i utrudnia przyswajanie jodu w pierścień tyrozyny i wytwarzanie hormonu T3 i T 4.

Przy niedoczynności tarczycy powinniśmy zwiększyć ilość spożywanego białka. Białko stymuluje produkcje hormonu wzrostu – suplement HGH Suport ( nie zawiera hormonów) – przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz przyrost masy mięśniowej – wiotczenie mięśni. Przy zwiększonej ilości białek , należy zwiększyć ilość wypitej wody, osłona nerek.

Niedoczynność tarczycy leczona jest często poprzez  podawanie hormonów tarczycowych.

Możliwość komentowania jest wyłączona.