Jak już wiemy tarczyca wytwarza hormony odpowiedzialne za regulację przemiany materii. W związku z tym ich niedobór powoduje spowolnienie metabolizmu. Jak sobie z tym poradzić a przede wszystkim wspomóc organizm, poprawić samopoczucie i normalnie żyć. Większość osób z tym schorzeniem nie ma na nic ochoty i jest wiecznie zmęczony!
Tarczyca lubi jod!
A wręcz jego potrzebuje! Przypomnijmy , w hormonie T3 (Tyroksyna) – hormon silniejszy, znajduje się 65% jodu, natomiast w T4 znajduje się 59% jodu . Jod wpływa na metabolizm!
Jeżeli mamy niedobory jodu, musimy je uzupełnić w postaci jodu, wziewnie czyli np. nad morzem, lub np. w algach morskich lub rybach morskich i owocach morza. Najwięcej jodu zawiera się w dorszu, łososiu. W śledziu trzykrotnie mniej niż w dorszu.
Gdzie jeszcze może zawierać się jod ?
- warzywa i owoce – znikome ilości, zależy od gleby,
- mleko, sery – zależy jaką paszą było karmione bydło,
- sól jodowana,
- niektóre wody mineralne,
- Spirulina Max
- Ocean 21
Czego powinniśmy unikać?
- ograniczamy orzeszki ziemne, musztardę( gorczyca),
- warzywa surowe ograniczające przyswajanie jodu ( kapusta, brukselka, brukiew, kalafior, soja, rzepa) substancje wolotwórcze – progoitryna , przekształca się w giotryny i utrudnia przyswajanie jodu w pierścień tyrozyny i wytwarzanie hormonu T3 i T 4.
Przy niedoczynności tarczycy powinniśmy zwiększyć ilość spożywanego białka. Białko stymuluje produkcje hormonu wzrostu – suplement HGH Suport ( nie zawiera hormonów) – przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz przyrost masy mięśniowej – wiotczenie mięśni. Przy zwiększonej ilości białek , należy zwiększyć ilość wypitej wody, osłona nerek.
Niedoczynność tarczycy leczona jest często poprzez podawanie hormonów tarczycowych.